Lisa Kruse till Breakit: “Allt fler dörrar ställs på vid gavel för oss kvinnliga entreprenörer”

Holy Comms grundades 2019 av Lisa Kruse, och ägs sedan kort tid därefter till hälften var av Lisa och Fredrik Kruse.

Lisa brinner för ett välmående och ett jämlikt näringsliv och har en tydlig ställning i frågan kring vilka hinder som idag kan finnas kopplade till det vi kallar “kvinnligt entreprenörskap”. I Breakit delar hon sin bild av vilken förändring som behöver ske – och hur det kan vara att driva bolag som kvinna i Sverige idag.

“Missta inte min intention som antifeministisk. Tvärtom. Min upplevelse är inte att vi har uppnått någon slags jämlikhet; kvinnliga entreprenörer är i minoritet. Cirka 30 procent av alla företag i Sverige startas av kvinnor. 18 procent av alla AB:n som omsätter över 500.000 kronor drivs av kvinnor. Grafen står i princip still? Rätta mig gärna om jag har fel, men jag ser ingen utveckling.

Orsakerna är förstås många, och problematiken är onekligen komplex, men jag är säker på att en bidragande faktor är att vi pratar om kvinnligt företagande som något totalt ouppnåeligt. Det är lätt att få bilden av att det är helt omöjligt att lyckas som kvinnlig entreprenör. Som kvinna kommer du att utsättas för sexism och aldrig bli vald framför männen – de som håller varandra om ryggen.

Min bild av att driva ett startup är precis motsatt. Det uttrycks explicit att det är positivt att jag är kvinna. Tro mig, jag har fått min beskärda del, and then some, av sexism under mina dagar – men i form av företagare har jag upplevt raka motsatsen.”

Läs Lisas krönika här (klick!)