“Älskade e-handlare, snälla sluta snooza video commerce”

Lisa Kruse i gästblogg hos Streamify

“Det går inte längre att kommunicera med våra mottagare som vore de blott mottagare. Era kunder är idag följare, tittare, ambassadörer och fans. När ni talar med dem ska de känna att de kan svara er. Det är skillnaden mellan att informera och kommunicera. Det kan förstås ske bokstavligen, genom interaktiv teknik på er sajt. Men också bildligt och själsligt på samma vis som Bianca Ingrossos följare upplever hennes YouTube-kanal som ett samtal med sin idol. Hon talar med dem, på riktigt, och inte till dem.

Tillhör era kunder inte samma målgrupp som Biancas? I beg to differ. Redan 2017 genomförde The New Yorker en undersökning som visade att 80 procent hellre ser en live-video från ett varumärke än läser deras blogginlägg. Hur överensstämmer den datan med svenska e-handlares contentstrategi under de senaste åren? Inte alls, vill jag påstå.

Trots Googles ihärdiga pikar och friendly reminders om att video och social proof inte direkt hatas av sökmotorn är svensk e-commerce kvar i det förgångna. Ni har med största sannolikhet en sökordsoptimerad blogg som exakt alla förstår är en… sökordsoptimerad blogg, som dessutom andas 2015. Få saker känns så omoderna idag som det, mycket tack vare TikTok och Snapchat. Den digitala miljön driver fram en råare och mer äkta kommunikation; Gen Z har blivit vår trygga, sanningssägande ledsagare.

Att komma igång med liveshopping eller streaming är inte bara ett sätt att komma ikapp och ta till vara förlorad tid. Det är ett förväntat sätt att kommunicera med era kunder nu och framåt, men även att aktivera den kära varumärkesplattformen på ett effektivt sätt. Idag sätts KPI:erna för sändningar ofta baserat på försäljning. Det är förstås helt rimligt, men e-handlare behöver se värdet i – och mäta – de långsiktiga effekterna av video commerce.”

Det skriver Lisa Kruse, grundare av Holy Comms, i en gästblogg hos streamingplattformen Streamify.

Läs Lisas krönika här (klick)!

På engelska här (klick)!