Lisa Kruse i Veckans Brief. Porträtteras som marknadsföringens Marie Kondo.

Lisa Kruse i Veckans Brief. Porträtteras som marknadsföringens Marie Kondo.

Pandemi, krig och inflation! Det är onekligen fortsatt dramatiska tider vi lever i. I takt med att många företag minskar sina budgetar för marknadsföring, men samtidigt behöver växla upp sina säljinsatser, krävs ett nytt strategiskt grepp om marknadsplanen.

Vår grundare Lisa Kruse intervjuas i Veckans Brief om hur man ska tänka för att öka resultaten och öka takten trots en sänkt budget. Hennes svar är att titta på hur organisationsgurun och Netflix-profilen Marie Kondo lagt upp sin metod “KonMari”. Metoden går ut på att samla allt man äger, kategori för kategori och bara behålla saker som sparks joy – saker man verkligen gläds åt.

“Många företag och organisationer behöver minska sin marknadsbudget på grund av det ekonomiska läget. Samtidigt har marknad vuxit till en viktigare del av affären de senaste åren. Om man då behöver minska sin marknadsbudget med 50 procent är det viktigt att man tar bort rätt saker. Här kan man som företag eller organisation dra inspiration från Marie Kondo och lägga fram allt som ingår i marknadsbudgeten, kategori för kategori, och titta på respektive del och ställa frågan om den levererar mot företagets eller organisationens ställda mål. Det hjälper företaget eller organisationen att identifiera och välja bort saker som är nice to have till fördel för saker som är need to have.”

I intervjun lyfter Lisa hur större bolag kan inspireras av mindre, när de “rensar ur garderoben”:

“Det är ett sätt att säkra ’basgarderoben’ när företag och organisationer inte längre kan vara lika fria med sina investeringar i marknadsföring. Detta ser man oftare bland mindre företag och organisationer som med större omsorg månar om respektive produktion och kanal. De tittar på varje element för att hitta outnyttjad potential i varje kanal snarare än testa många saker samtidigt.”

Vill du läsa hela artikeln, och ta del av Lisas fem tips för hur företag och organisationer ska tänka kring en minskad marknadsbudget? Bli prenumerant på Veckans Brief och läs hela intervjun här (klick!)