Vi lärde oss att andas på sex veckor

Under en period mellan januari och mars 2021 gjorde vi på Holy Comms ett sex veckor långt program tillsammans med hale. Under de här veckorna har vi lärt oss att andas på ett bättre sätt, och på köpet har vi också kommit närmare varandra som kollegor.

Det är en lite ovanlig känsla när vi för första gången tar emot hale på vårt kontor. I vårt kök har matborden skjutits åt sidan för att göra rum åt två rader med yogamattor. Det är inte varje dag man får se kontoret på det här sättet och det är inte konstigt att det ligger en lite nervös och förväntansfull känsla i luften. Vi vet att vi är här för att lära oss att andas bättre, men vad det kommer att innebära exakt är fortfarande oklart.
Under vår första session berättar vår andningsguide om sina egna erfarenheter, från sin bakgrund som professionell ishockeyspelare, till att idag arbeta med att lära människor att andas mer medvetet. Att vi ständigt andas är något vi lätt tar för givet, men vi kommer snart få lära oss hur stor vikt andningen har, både för att vi ska kunna slappna av och för att vi ska kunna prestera på bästa möjliga sätt.

Mindre stress och mer avslappnade

Under vår första session ligger fokus på att koppla på diafragman när vi andas, och att andas genom näsan. Att få ligga på yogamattorna och helt och hållet fokusera på hur vi andas är skönt, och vi är alla överens om att vi känner oss mindre stressade och mer avslappnade efter den första klassen.
Efter sessionen får vi alla berätta för varandra hur vi upplevde klassen. För en del innebar den total avslappning. För andra var det svårare att slappna av. “Det är vanligt att det är svårt att släppa taget under den första sessionen”, berättar vår guide.

Efter den första sessionen följer fem ytterligare sessioner med olika fokus. Under den andra sessionen lär vi oss att med andningstekniker snabbt finna lugn och ro. I den tredje sessionen får vi lära oss att aktivera delar av kroppen och sinnet som ska hjälpa oss till återhämtning. Den fjärde sessionen är utformad för att vi ska öka vår koldioxidtolerans, något som kan vara värdefullt inom såväl idrott som på jobbet. I den femte sessionen väntar en riktig utmaning, då vi får andas på ett sätt som påminner om när vi tränar eller joggar, vilket gör att vi har mer energi när klassen avslutas.

Värdefulla verktyg i vardagen

När vi slutligen möts för den sjätte sessionen har vi börjat vänja oss vid att vi en dag i veckan får ett skönt avbrott i vardagen. Vi har dessutom fått med oss värdefulla verktyg i form av andningstekniker som är perfekta att använda vid vitt skilda tillfällen, allt från när vi försöker sova på kvällen, till när vi är på väg in på ett viktigt möte eller ett träningspass. Dessutom har vi, i och med att vi inför varje session har delat och berättat för våra kollegor om hur vår dagsform är för dagen, också lärt känna varandra bättre och fått tillfälle att verkligen stanna upp och känna efter.
Vår andningsguide, som har varit med oss från den första sessionen, får frågan om han har märkt av någon skillnad på oss under veckorna som gått. Det har han, en riktigt stor skillnad faktiskt. Han har märkt av att många av oss gått från att ha haft svårt släppa taget, till att bli mer bekväma och avslappnade. De av oss som från början av vår resa med hale andades korta andetag utan att ta hjälp av magen, har nu lärt oss att ta djupa andetag och att vara mer närvarande i stunden. Vår guide berättar att det till och med syns på håll.
De nya banden som har knutits mellan oss, och de andningstekniker vi har lärt oss, kommer vi att ha nytta av under en lång tid framöver.